Gastlessen Zilfia’s Hoeve van wereldkampioen vierspan: Boyd Exell

Ponies make you smile !

Mieke van der Maat van de Zilfia’s Hoeve in Houten kent wereldkampioen vierspan Boyd Exell al  20 jaar. Boyd is Australiër van geboorte maar nadat hij zich in Engeland vestigde, bracht hij een bezoek aan Van de Heuvel voor een marathonwagen. Bij Van der Wiel kocht hij tuigen en zijn eerste vier paarden kocht hij bij de familie Van der Maat. De Europese carrière van Boyd startte met Nederlands materiaal, vertelt Mieke met gepaste trots.

Afbeelding

In de loop der jaren heeft de familie Van der Maat een vriendschappelijke band met Boyd opgebouwd. Vandaar uit werd het initiatief voor het geven van lessen of bijscholing zoals Mieke het noemt, bij de Zilfia’s Hoeve geboren. De wereldkampioen geeft wereldwijd menles. Het is de bedoeling om het Nederlandse initiatief elke twee maanden te laten plaats vinden. De moeilijkheid is echter om het in te passen in de agenda van Boyd omdat zijn agenda  bomvol zit. Bomvol met wedstrijden waar hij aan deelneemt plus dat  hij ook nog eens vijf leerlingen onder zijn hoede heeft. Vlak na zijn gastlessen bij Zilfia’s Hoeve stond Beekbergen op het programma, daarna het verzorgen van lessen in Frankrijk en Spanje met aansluitend vijf dagen trainingen verzorgen  in Amerika. Terwijl Mieke dit allemaal vertelt, houdt ze nauwlettend een oogje in het zeil. In de ring rijdt de allround kampioen mennen 2012 van ons stamboek: Melanie van de Bunt uit Lunteren met haar tweespan vosjes Noran (Noaberhoeve’s Exclusive v. Vechtzicht’s Hy-Binder m. Springbourne Elinor mv. Springbourne Caraway f. familie Schulenburg – Rijssen) en Sylvester  (Rotgers Xander v. Ceulan Simwnt m. Rotgers Edwina mv. High Chaparral’s Timber f. gebroeders Poortier –  Ommen)

Hooibouw
De avond voorafgaand aan de lessen op de Zilfia’s Hoeve verzorgde Boyd een clinic voor publiek. De rijders namen op uitnodiging deel aan de lessen. De publieke belangstelling viel eigenlijk een beetje tegen. Alweer een tijdje geleden verzorgde Boyd een clinic in Ermelo maar daar was eigenlijk te weinig tijd om dieper op de materie in te gaan, vertelt Mieke. De aanwezigen bij de clinic op de Zilfia’s Hoeve konden een op een vragen stellen. Mieke kijkt er positief op terug en vindt het jammer dat er relatief weinig mensen deelgenoot van waren. Waarschijnlijk speelde de hoge temperatuur en daarmee samenhangend, de hooibouw een rol.

Onverwachte deelname
De volgende dag –dinsdag 9 juli- was er gelukkig wel volop belangstelling voor de privé lessen. Melanie bofte want er was een afzegging en dus kon zij op het allerlaatste moment onverwacht toch mooi deelnemen aan de lessen. Melanie werd vergezeld door haar moeder Caroline die eigenlijk altijd van de partij is en achter de schermen de nodige hand- en spandiensten verricht ten behoeve van de hobby van haar dochter. Vaak zie je moeder Van de Bunt achterop de wagen zittend, een dressuurproefje voorlezen. De hindernissen laat ze graag over aan een ander. Ze maakt zich dan echter ook nuttig door het maken van  video opnamen zodat Melanie thuis alles nog eens rustig na kan kijken en zo nodig een en ander kan aanpassen om haar prestaties naar een nog hoger plan te tillen. Vandaag fungeert André Ebbers als groom. Ondertussen hield André zijn oren goed open want zo’n kans komt natuurlijk niet vaak voorbij om gerichte- en deskundige tips aan te horen van niemand minder dan Boyd Exell.

Afbeelding

Spelen
Mieke houdt plotsklaps op met haar uitleg omdat er iets veranderd moet worden aan het bit van een van de pony’s van Melanie. Mieke assisteert Boyd. Later vertelt ze dat Boyd zijn leerlingen zelf dingen laat veranderen aan de optuiging en ze er daarna mee laat rijden om vervolgens te checken of het een verbetering was. “Straks loopt er een heel ander span. Let maar op”, verklapt Mieke. Ze heeft het al zo vaak gezien. Ondertussen overleggen Melanie en André druk met elkaar. De leidsels worden anders bevestigd en vervolgens wordt gekeken of het effect heeft. Boyd legt later precies uit wat hij wil bereiken. “Spelen” zoals Mieke dat noemt: van alles proberen om te kijken of je pony er baat bij heeft. Er wordt ondertussen in een grote bak met bitten gezocht naar een geschikter exemplaar.

Schakelen
“We gaan allemaal mennen en we kopen een bit maar eigenlijk weten we niet goed wat dat bit werkelijk op de kaak doet. Een kinketting heeft verder niets te maken met het bit; de kinketting bepaalt de kracht van het achterbeen. Als je de kinketting strakker doet, krijg je meer impuls op het achterbeen. Boyd wil contact maar niet dat de pony’s last hebben van het bit waardoor ze onregelmatig gaan lopen. Je zult zo zien dat de pony’s zo gemakkelijker en vrijer gaan bewegen en dat ze aan de hand durven komen waardoor je ze kan laten schakelen. Als er iets niet fijn zit en de communicatie niet fijn is dan snappen die pony’s niet wat je bedoelt en dan volgt er een opeenstapeling van fouten”.

De hand van de menner
Dat pony’s heet zouden zijn, maakt niet uit: “Want je wilt best wel power maar je wil de power wel een keer kunnen begrenzen. Dat moet je wel doen met het goede bit. Kijk, al hangen we er twaalf bitten in: een pony wordt zo sterk als de hand van de menner. Een pony moet wel aanleuning durven nemen. Als je een verkeerde bitfunctie gebruikt, gaat het tegen je werken”. Boyd is op dat moment bezig de “luie” pony van Melanie meer aan het werk te krijgen. De “heetste”van de twee moet minder werk gaan doen; de “luie” pony wordt wat naar voren gezet.

Horsemanship
“Boyd heeft zoveel horsemanship dat is onvoorstelbaar. Hij denkt meestal vijf of zes stappen vooruit”. Het gesprek stopt weer en nu vraagt Boyd om een hamer. Als hij de hamer in handen heeft, krijgt hij niet voor elkaar wat hij van plan was. Hij trekt zich vervolgens terug in de werkplaats van de familie Van de Maat en slaat het bit in de gewenste vorm.

Afbeelding

Heupen en knieën
Tijdens de les wordt de zitting van de marathonwagen van Melanie ook nog onder handen genomen. Boyd vindt dat ze er een beetje bijzit alsof ze op het toilet zit. Hij vertelt dat de heupen hoger moeten uitkomen dan de knieën. Boyd heeft overal oog voor. Langs zijn neus weg zegt hij: ”Cost it a lot to shoe this ponies?” Melanie hoort het niet. Zij rijdt altijd zonder hoefijzers en daar lijkt Boyd zich over te verbazen. Misschien een voordeel van een Welsh pony?

Ruiter
Direct na de les van Melanie spreken we Boyd even kort. Hij vertelt dat ze een goed gevoel voor voltes heeft en dat ze ment als een ruiter. Hij adviseert haar om met haar span 60 procent van de tijd op de rechterhand  te rijden en 40 procent van de tijd op de linkerhand. Hij benadrukt om goed in de gaten te houden om niet te veel op een hand te rijden.

Cheap to keep
“Met pony’s kun je meer plezier hebben. Ze zijn gemakkelijk om te verzorgen en ze zijn: CHEAP TO KEEP. Ze kunnen leuker zijn dan paarden maar paarden hebben meer power en meer elegantie”. Direct er achteraan zegt hij: “ Maar pony’s zijn ook leuk. Ponies make you smile”. Dat Welsh pony’s heet zouden zijn, daar kan Boyd niets mee. Vandaag zag hij stress omdat de pony’s in zijn beleving niet goed opgetuigd waren. Hij zoekt de reden van stress eerder bij de mensen dan bij de dieren. De volgende cursist staat alweer te trappelen. Boyd moet verder.

Lekkerder in de hand
Bij de parkeerplaats spreken we na afloop nog even Melanie en André. Ze zijn de pony’s aan het uitspannen. Melanie vertelt dat de veranderingen aan het bit, enorme veranderingen bij de pony’s teweegbracht. Ze kon de pony’s veel gemakkelijker oppakken. Voor de verandering van optuiging,  zorgde het bit voor remmingen en stress. De pony bleef na de aanpassing veel constanter lopen. Lachend vertelt ze dat haar pony’s nog niet perfect lopen maar wel lekkerder in de hand waren. De aanpassing van de strengen zorgde ook voor verbetering. “De pony’s lopen snel achter het bit, vooral Noran. Het ziet er misschien mooi uit maar het rijdt niet lekker”, vertelt Melanie. André vertelt dat hij erg onder de indruk is van de uitstraling van Boyd.”Hij kan heel scherp zijn en aan de andere kant gewoon heel nuchter en heel relaxed; hij is heel rustig in zijn doen en laten.

Geen windeieren
Het aanpassen van de strengen vond André interessant. Het uitproberen van bitten was niet nieuw voor hem. “Dat deed ik al redelijk veel hoor. Voor André was de les van Boyd vooral een bevestiging van de manier waarop hij bezig is om die voort te zetten. De voormalig Nederlands kampioen klasse 3 weet waar hij het over heeft. Melanie rondt af: “Het waren vooral de kleine wijzigingen die heel veel teweeg brengen maar ook dat Boyd problemen oplost door rust”. Kortom proberen om minder weerstand op te roepen en dwang buiten de deur te houden want daar krijg je alleen maar meer problemen door. Melanie was bijzonder onder de indruk van de methodiek van Boyd en zou een tijdje later weer een les van hem volgen. Het legde haar bepaald geen windeieren; ze kan terug kijken op een bijzonder succesvol jaar.

Plaats een reactie