Welsh Cob liefhebber Cornelie de Geijter Pries: Hier geef je wat en daar neem je wat om uiteindelijk tot een beter resultaat te komen

Menvereniging Het Gouden Span opent traditioneel eind maart, in Midden-Nederland het buitenseizoen met de Nationale Oefenmarathon Putten. Honderddertig aanspanningen verschijnen aan de start voor het rijden van zes meervoudige hindernissen en een mooi wegtraject.

We reizen af naar Putten om ondermeer de verrichtingen van tandemrijdster Cornelie de Geijter Pries (44) te aanschouwen. Zij rijdt met een opmerkelijke tandem aanspanning. Twee volle Cob broers -sectie D- en ze hebben een afmeting van maar liefst 1.65 meter en 1.67 meter!

Geen krimp
De wedstrijd in Putten verliep aanvankelijk prima voor Cornelie, echter tot de waterpartij. Het onervaren achterpaard schrok voor een fontein die midden in het water opgesteld stond. Het wiel van haar wagen krabbelde rustig tegen een paal op waardoor het rijtuig kantelde. Als er een dwarsbalk tussen beide palen gezeten had, was het rijtuig niet zo makkelijk gekanteld. Het was nu echt een samenloop van omstandigheden. Zowel Cornelie als haar grooms werden van het rijtuig gelanceerd. Cornelie klapte met haar bovenbeen op het straatwerk maar ogenschijnlijk gaf ze geen krimp evenals haar paarden die rustig bleven staan ondanks dat het achterpaard klem kwam te staan door het naar boven buigende lamoen.

Cornelie de Geijter Pries SGMW Eefde Gorssel foto  gemaakt door Melanie van de Bunt

SGMW Eefde/Gorssel (Foto: Melanie van de Bunt)

Vertrouwen
Cornelie kreeg direct hulp van terzake kundige omstanders. Nadat de paarden onderzocht waren en het sein kwam dat ze geen hinder van de kanteling ondervonden hadden, reed Cornelie rustig de wedstrijd uit. Ondanks de val kijkt ze positief terug op de wedstrijd omdat de paarden rustig bleven en dat geeft haar vertrouwen. De paarden raken niet gauw in paniek en dat is wat waard.

Elf punten los
Een week later verscheen ze alweer aan de start in klasse 3 van de samengesteld menwedstrijd in Eefde/Gorssel. Dressuur en vaardigheid gingen goed; met elf punten los, ging ze aan kop. Omdat haar nieuwe span nog niet zoveel ervaring heeft, koos ze ervoor om lange lijnen te rijden in de marathon. Om rust en vertrouwen te geven aan haar paarden. Als je de moeilijkheidsgraad direct op gaat zoeken en er gebeurt wat dan zet je een stap terug, legt Cornelie uit. Geen onnodige paniek opzoeken door moeilijke lijnen. Ze wil haar paarden de kans geven om wat te leren en daarom ging ze niet voor de winst. Haar span moet eerst goed gehoorzaam zijn/goed luisteren, voordat ze voluit gaat. Dik tevreden kijkt ze terug op haar eindresultaat; een mooie tweede plaats.

Volle sectie D broers
Na Eefde/Gorssel treffen we Cornelie thuis in Uddel aan haar keukentafel. De paspoorten van de Cobs liggen al klaar. De 9-jarige ruin loopt voorop en heeft een koninklijke naam: King’s George v. Sparkling Boy m. Noortich in den Houthe’s Gwendolyn vm.Maesmynach King Flyer – fokker Guus van Koningsbruggen uit Helvoirt. Zijn jongere broer is de grootste van de twee: de 5-jarige ruin en heet Kingsbridge Gieselbert Renzo.

Uitdijen
Vier jaar geleden kocht Cornelie via Wil Smit uit Helvoirt -eveneens een tandemrijder- King’s George. Het achterpaard zag ze toen ook al bij de fokker staan maar kocht hem er pas twee jaar later bij. In de tussentijd reed ze enkelspan wedstrijden met King’s George. Nu haar achterpaard 5 jaar is, mag ze met hem deelnemen aan samengestelde wedstrijden. Ze heeft rustig aan met hem gedaan omdat hij heel groot is en ze hem tijd wilde geven om uit te dijen. Cornelie is er dan ook een voorstander van de minimum leeftijd van 5 jaar, voor deelname aan samengestelde wedstrijden. Dit seizoen rijdt ze een paar samengestelde wedstrijden met haar span om ze klaar maken voor het seizoen van volgend jaar.

Idem foto gemaakt door Melanie van de Bunt

Foto: Melanie van de Bunt

Mooie ontwikkeling
Er verschijnen sinds twee jaar steeds meer tandem aanspanningen aan de start bij samengestelde menwedstrijden en dat vindt Cornelie uiteraard een mooie ontwikkeling. Voorheen toen ze klasse 4 startte, reed ze altijd met de pony’s in een rubriek omdat er te weinig deelnemers waren. In de marathon geeft dat scheve verhoudingen.

Gepuzzel
De reden om tandem te rijden is de moeilijkheidsgraad. Enkelspan vindt ze minder leuk omdat je dan bij het verkennen alleen maar druk bent hoe je zo kort mogelijk de hindernis kunt doorkruisen. Om met een tandem door een hindernis te komen, is het vooraf veel meer gepuzzel en dat vindt ze er zo leuk aan. “De uitdaging opzoeken”, legt ze uit. “De enkel- en tweespannen liggen in de marathon zo dicht bij elkaar”.

Speciale paarden
Ze heeft een speciale band met haar voorpaard; hij is helemaal gefocust op haar. “Dat is hartstikke leuk. Het was al zo toen hij hier kwam”. Voor Cornelie moet een voorpaard bepaalde kenmerken hebben: hij moet uitstraling hebben. Vertrouwen in de menner hebben zodat hij door blijft lopen maar hij moet ook wel weer gehoorzaam zijn want als hij niet goed reageert, moet je veel te veel lussen leggen”. Maar we zijn er nog niet: het voorpaard mag geen eigen initiatieven nemen. Moet alert zijn. Duidelijk is, dat voorpaarden speciale paarden zijn en Cornelie is dan ook bijzonder in haar sas met haar George.

Cornelie de Geijter Pries (foto ERM)

Deal sluiten
Cobs staan er om bekend dat het geen doetjes zijn. George wordt door een vriendin onder het zadel gereden maar hij is niet mis. “Hij heeft echt een Cob karakter. Hij geeft niet op. Hij blijft maar lopen en hij blijft maar sjouwen. Hij gaat voor je door het vuur. Op een gegeven moment moet je wel aangeven: ho, ik rijd; niet jij. Ze bepalen graag zelf het tempo. Ik kan dat spelletje met hem voor de wagen wel oplossen. Een deal sluiten met je paard en hem in zijn waarde laten. Hier geef je wat en daar neem je wat om uiteindelijk tot een beter resultaat te komen”.

Brommen
“Ze zijn gauw gepikeerd. Als ik een keer goed op mijn voorpaard brom dan kan ik hem beter uitstappen en wegzetten voor die dag en de volgende dag verder gaan”. Ik vraag me af of ze met brommen daadwerkelijk bedoelt dat ze met haar stem tegen hem bromt of dat ze bedoelt dat ze hem met de zweep corrigeert. “O nee, de zweep heb je al helemaal niet nodig! Die heb ik alleen nodig als hulpmiddeltje bij wat stelling en buiging. Hij is gauw belegdigd maar hij wil het zo graag goed doen”.

Genieten
Haar achterpaard is veel nuchterder. Tegen de tijd dat hij meer ervaren is, is het niet ondenkbaar dat hij van plaats wisselt met zijn broer. De tijd zal het leren. Cornelie rijdt nu alweer ruim 25 jaar tandem maar ze is er nog lang niet op uitgestudeerd. Het blijft haar fascineren. Met die laatste opmerking kunnen we het goed doen: we kunnen voorlopig volop blijven genieten van de verrichtingen van Cornelie -samen met haar man Bertus- en haar opmerkelijke Cob tandem!

Plaats een reactie