WK kandidate tweespan pony, Woutera van de Kamp over haar voorbereidingen: dressuur is showrijden

Ermelo, eerste pinksterdag 2013. De laatste deelnemers van het NK endurance verlaten het terrein van de KNHS. Om beurten arriveren leden van het nationale A en B kader mennen, enkelspan, tweespan en vierspan pony’s. In de kaders zijn deelnemers opgenomen die kans maken op de selectie voor: landenwedstrijden, wereldbekerwedstrijden en internationale kampioenschappen. Beekbergen (18-21 juli 2013) en Breda (5-8 september 2013) zullen fungeren als observatiewedstrijden voor selectie voor het komende WK in Pau, Frankrijk (31 oktober – 3 november 2013).

Ooghoek
Bondscoach Ad Aarts verwacht de kaderleden op deze frisse pinksterdag. ’s Morgens dressuurles en later in de ochtend wordt er een vaardigheidparcours getraind; eerst in een rustig tempo en vervolgens op het maximale tempo. In de vaardigheidsring rijdt Woutera van de Kamp (1984) met haar tweespan Welsh pony’s. Ze krijgt een oortje in zodat ze de aanwijzingen van de bondscoach goed kan volgen. De man van Woutera, Aart van de Kamp junior is in de ring ernaast aan het losrijden met zijn 4-span bonte Shetlanders. Hij kijkt vanuit zijn ooghoek naar de training van zijn vrouw. Woutera haalt alles uit de kast om zich in de kijker te rijden. Na afloop van de training spreken we haar bij de vrachtwagen.

Kadertraining Ermelo -Woutera van de Kamp en bondscoach Ad Aarts

Kadertraining Ermelo -Woutera van de Kamp en bondscoach Ad Aarts

Huiswerk
“Deze trainingen zijn heel nuttig. Je wordt individueel bekeken. Eerst wordt er gekeken naar de wedstrijden, waar je baat bij hebt. Bij de Hollanders is dat eigenlijk alleen bij de dressuur en vaardigheid. Hollanders kunnen wel marathonrijden; ik weet niet wat dat is. Na de dressuur staan we vaak achter en na de marathon gaan we richting de hoogste positie. We trainen heel veel dressuur. Je krijgt een uur privé les. Daarna vaardigheid: vaak heel pittig met sturen. Kort, maar toch ook binnen de tijd rijden, daar wordt echt goed op gehamerd. Dat doe je allemaal op zo’n dag. Meestal zo’n vier/vijf keer per jaar. Je hebt natuurlijk ook je wedstrijden tussendoor. Je moet ook tijd krijgen om het te gaan trainen. Nu heb ik dus huiswerk meegekregen; er zijn bepaalde dingen die ik moet veranderen. In mijn geval moet ik zorgen dat ik eerst ontspanning krijg en niet te veel druk op de ketel krijg. En dan toch vanuit die ontspanning proberen actiever te gaan rijden. Meer front en dat het iets meer gaat showen. Dressuur is showrijden”.

Gas en weer terugnemen
“Bij de vaardigheid krijg je kleine tips en we trainen alle moeilijke oefeningen die je tegen kan komen in een parcours. Bijvoorbeeld een wave of een zigzag. Een wave is zeg maar: je hebt een poort en dan staat ervoor schuin naast nog een poort en dan staat er nog weer een daarnaast en ook weer andersom naar links en weer naar links. Je moet de pony’s omzetten en weer recht, ècht om en weer recht. Als ze dan te veel omvallen, zit je weer te veel op de buitenkant of ze willen niet om en dan ga je te schuin. Een zigzag is een mooie vloeiende lijn. Ook wordt er naar snelheid gekeken; tussendoor even goed het gas lostrekken en dan weer terugnemen. Dan krijg je daarna waarschijnlijk weer een moeilijke combinatie waardoor ze er weer gehoorzaam doorheen moeten lopen. Als ze dan te heet worden dan loop je eigenlijk achter de feiten aan. Dat soort dingen oefenen we”.

Lipica
“Door het hele jaar heen hebben we een aantal trainingen gepland staan. Nu dus in het kader van het WK in oktober/november. Bij de observatiewedstrijden moet je goed scoren om gekozen te worden om mee te gaan naar Pau. Zowel voor het team als individueel en het aantal deelnemers, dat ligt aan het aantal landen dat deelneemt. De laatste keer mochten er vier mee maar meestal zijn het er twee of drie”. Woutera gaat er wel een klein beetje van uit dat ze mee mag naar Pau: ”Stel dat er een pony kreupel is want ik heb eigenlijk geen reservepony, dan niet. Ik heb er thuis nog wel een extra maar die is niet goed genoeg. Dus dan heb je eigenlijk geen reserve”. Het is allemaal niet helemaal nieuw voor de enthousiaste menster die in het dagelijks leven management assistente is. Twee jaar geleden nam ze deel aan het WK in Lipica, Slovenië en haalde het Nederlandse team zilver.

WK 2011 Lipica - Slovenië (foto Theo ten Brinke)

WK 2011 Lipica – Slovenië (foto Theo ten Brinke)

Wijzigingen
Woutera legt uit hoe de vork in de steel zit wat betreft de puntentelling op een WK en de wijzigingen daarin: “Het team bestaat uit twee enkelspannen, twee tweespannen en twee vierspannen. Voorheen telde het beste resultaat van ieder onderdeel. Dat is nu veranderd in een totaaluitslag. Dat is jammer, want je zit met bijvoorbeeld twee tweespannen in het team en het resultaat van de best presterende tweespanrijder telt voor de teammedaille. Er staan dus zes mensen op het podium, twee enkelspannen, twee tweespannen en twee vierspannen, waarvan er maar drie totaalresultaten voor het team tellen. Dit komt het teamgevoel niet ten goede”.

Kostenplaatje
Woutera rijdt ook vierspan klasse 3. Ze legt nuchter uit dat ze in hun vrachtwagen en aanhanger geen plaats hebben voor twee vierspannen en heeft ze dus uit praktisch oogpunt gekozen om zich toe te leggen op het tweespan rijden om zo toch een kans op deelname aan het WK te maken. Naast ruimte gebrek speelt ook het kostenplaatje een rol want met tien pony’s op stap loopt in de papieren. Ze blijft wel vierspan rijden omdat ze die ervaring goed kan gebruiken bij het lesgeven dat ze naast haar werk er ook nog bij doet. “Als je zelf nooit achter een vierspan hebt gezeten, kun je er eigenlijk ook geen les in geven. Plus dat het heel anders sturen is dan een tweespan”.

Maatjes
Omdat haar man en haar schoonvader met Shetlanders rijden, zou het misschien voor de hand liggen dat Woutera op tijd van duur ook met dat ras aan de slag zou gaan maar daar is geen sprake van: “Ik reed al met Welsh pony’s. Mijn eerste pony was al een Welsh en dat is ook de moeder van een van de pony’s waar ik nu mee rijd (Dartel). Omdat de pony’s dezelfde kleur hadden, ben ik tweespan gaan rijden. Ik vind mijn pony’s gewoon super leuke pony’s. Het zijn mijn maatjes. Makkelijk handelbaar en toch heel pittig. Ja, heerlijk.  Ze zijn fel. Zeker in de marathon dan moet ik er wel aan hangen”. Woutera rijdt met vosroan ruin Dartel (1999)  die bij haar thuis is geboren. De bruine ruin Bart (1999) is er een half jaartje later bijgekomen. En de eveneens vosroan ruin, Vechtzicht’s Courtier (2002)  heeft Woutera aangekocht toen hij vier jaar oud was.

WK 2011 Lipica - Slovenië (foto Theo ten Brinke)

WK 2011 Lipica – Slovenië (foto Theo ten Brinke)

Wisselen
Veel menners veranderen of verjongen hun span voortdurend. Woutera is daar niet zo’n voorstander van. “Wisselen van pony’s: als je een heel span gaat wisselen dan boer je alweer drie jaar achteruit want ze hebben gewoon tijd nodig om zover te komen. Het zit ‘m niet in het wisselen. Als een pony niet loopt…waarom loopt hij niet goed? Daar zie ik meer in. Een pony loopt pas goed als je drie seizoenen hebt gereden. Dus niet alleen thuis trainen want het heeft echt te maken met wedstrijden want op wedstrijd zijn ze zo anders. Er komt iets meer stress bij of ze slaan dicht en dat is niet te trainen. Dus die wedstrijden hebben ze gewoon nodig. Pas het derde seizoen weet je; hé is een pony geschikt voor het mennen: ja of nee” .

Geld verdienen
“Mijn Welshjes zijn kleine pony’s die in de omgang toch heel relaxed zijn. Ze worden bij mij ook onder het zadel gereden want ze moeten ook een beetje geld verdienen. Als je wat grotere pony’s hebt dan heb je daar bij de dressuur bijvoorbeeld al gemak van. De jury ziet beter de gangen en over het algemeen ziet de jury liever grote pony’s. Richting de 1.40/1.45 meter.

Alles geven
“Omdat mijn pony’s zo klein zijn, moeten ze ook een beetje wild zijn eigenlijk. Een beetje gek. In de marathon moeten ze echt wel alles geven. Anders komen ze er niet bij. Of een grote pony een galopsprong maakt of een kleine pony. De wagen bijvoorbeeld, is even zwaar voor een grote pony tweespan of een kleine pony tweespan. De wagens moeten gewoon 225 kilo zijn. Allemaal dat soort dingetjes is in het nadeel van kleine pony’s. Ze moeten dus wel echt willen werken vooral in de marathon”.

Woutera van de Kamp - kadertraining Ermelo

Woutera van de Kamp – kadertraining Ermelo

Spannend
Komend seizoen richt Woutera zich helemaal op het WK. Indoors heeft ze afgelopen winter vermeden om de rust in het span te bewaren. Het wordt spannend of Woutera geselecteerd zal worden voor het Nederlands team. Aan de voorbereidingen zal het niet liggen. Haar prestaties op de observatiewedstrijden zullen de doorslag geven. Wat zou het mooi zijn als ook dit span Welsh pony’s deel uit zou maken van het Nederlands team….

Plaats een reactie