Een lusje hier, een lusje daar; kan het verschil maken

Wout-Jan van Veluw uit Putten rijdt alweer zes jaar 4-span; inmiddels in klasse drie. De 26-jarige timmerman heeft drie vossen en een schimmel voor zijn wagen lopen. Liever had hij vier vossen maar hij koos voor de schimmel omdat hij geen geschikte vos kon vinden. “Die schimmel van ons is best wel een paradepaardje als je hem ziet lopen”, vertelt Pamela Zwanenburg, de vriendin van Wout-Jan. “Vind er maar een voskleurige bij met zulke aparte bewegingen; het is een eyecatcher!”.

Wout-Jan van Veluw - SGMW Kootwijkerbroek 2013

Wout-Jan van Veluw – SGMW Kootwijkerbroek 2013

Voordat ze met hem aan het werk gingen, hebben ze hem op 9-jarige leeftijd laten ruinen. We hebben het over de nu 11-jarige Cuppers Ranger (stalnaam: “Harry”) v. Maestir Odyssey m. Cuppers Madonna mv. Nachtegaal’s Captain f. M.J.A. Jansen – Keijenborg. De rest van het span bestaat uit: de 10-jarige vosruin Sylvester v. Horeb Guto m. Munet mv. Double “P” Murdock f. G. Floor – Dwingeloo. De eveneens 10-jarige vosruin Multanhof”s Farryl v. Blanche Mercury m. Ciejan’s Fleury mv. Twyford Pepper, f. J. Willems – Roderesch. Verder de 7-jarige vosruin Ciejan’s Alex v. Friars Superman m. Ciejan’s Anne vm. High Chaparral’s Timber gefokt door familie Weideveld – Haalderen. Tot slot de 17-jarige vosruin Good Hope’s Willy v. Vechtzicht’s Cymro Bach m. Zwanehoef’s Julia vm. Twyford Pepper, f. J.P. Rietveld. Good Hope’s Willy wordt alleen nog ingezet bij de marathon en dan neemt hij de plaats in van Ciejan’s Alex.

Nóg gezelliger
Wout-Jan is lid van menvereniging het Gouden Span in Putten. Evenals bijvoorbeeld Woutera van de Kamp maar ook Elly Zoet. Aart Zoet is voorzitter van die vereniging. Zoon Rick Zoet is sinds jaar en dag groom bij Wout-Jan evenals Berry van de Krol. Het weekend na ons gesprek startte Rick met een 2-span in de minimarathon bij de Zilfia’s Hoeve in Houten. Rick leende Good Hope’s Willy van Wout-Jan en Wout-Jan groomde. Inmiddels hebben Rick en Berry allebei een vriendin die ook actief zijn in de mensport en is de groep er nòg gezelliger op geworden.

Snelste tijd in de dressuur
Pamela start met het span dressuur omdat ze dat meer in de vingers heeft dan Wout-Jan en omdat hij het geduld er niet voor heeft, vertelt hij eerlijk. Vroeger was het nog veel erger; toen reed hij het liefst alleen marathon maar nu komen er zelfs woorden uit zijn mond als: dressuur is de basis. Dressuur is onontbeerlijk, ook in de marathon pluk je er de vruchten van als de pony’s goede buiging en stelling hebben. De snelste tijd in de dressuur, daar koop je niks voor. Des te meer je de pony’s dressuurmatig voor elkaar hebt, des te sneller kun je de marathon rijden. Veel jongelui die beginnen met mennen, weten dat niet en maken dezelfde start van hun mencarrière.

Wout-Jan van Veluw - NK Ysselsteijn 2013 - foto Theo ten Brinke

Wout-Jan van Veluw – NK Ysselsteijn 2013 – foto Theo ten Brinke

Een lusje hier en lusje daar
Ondertussen heeft Wout-Jan een paar keer privéles gehad van Aart van de Kamp senior en dat bevalt hem goed. Aart is een 4-spanrijder in hart en nieren en weet de kleine kneepjes van het vak goed over te brengen. Samen de dressuurproef oefenen en dan kleine dingetjes van een lusje hier, een lusje daar; kan het verschil maken. Wout-Jan is super enthousiast over de tactiek van Aart.

Ad Aarts en Mark Weusthof
Het Gouden Span verzorgt ook gastlessen voor haar leden en een keer per jaar wordt vanuit de vereniging bondscoach Ad Aarts gevraagd voor lessen. Ieder menlid een uur les van de bondscoach. Markt Weusthof heeft die dag ook weleens verzorgd. Van dergelijke lessen steekt Wout-Jan veel op.

Flink de sokken er in
Je bent nooit uitgeleerd: vorig jaar zomer op de SGMW in Kootwijkerbroek had Wout-Jan problemen met zijn langboom. Met een stuk touw -dat hij onderweg van zijn broer Johan kreeg- redde hij de boel en kon hij de wedstrijd uit rijden. Na afloop werd hij gediskwalificeerd: hulp van derden. Dat gebeurt hem geen tweede keer. Onlangs reed hij voor de eerste keer een indoor vaardigheid. Bij de samengestelde wedstrijden moet je flink doorrijden om binnen de tijd te finishen dus Wout-Jan had de sokken er flink in. Terwijl iedereen gewoon voorwaarts door de pionnen laveerde, reed Wout-Jan alsof zijn leven ervan afhing. Later begreep hij dat bij de vaardigheid de tijd beduidend ruimer staat dan bij samengestelde wedstrijden……

Nergens bang voor
Toen hij begon met mennen vond hij dressuur niet echt leuk. Nu met de nieuwe pony’s erbij gaat het allemaal wat gemakkelijker en vindt hij het gaandeweg ook leuker worden. Afgelopen jaar was niet zo succesvol als 2012 door wisseling van pony’s. Voorpony’s vervangen blijft lastig. Een achterpony hobbelt wel mee, legt Wout-Jan uit maar voorpony’s moet je echt kunnen sturen en ze moeten nergens bang voor zijn. In 2013 werd hij overigens wel kampioen indoor minimarathon van mendistrict Oost en won hij de rubriek vierspan pony bij Mennen in Mokum bij Jumping Amsterdam.

496 Wout-Jan van Veluw

Gesprekstof te over
Wout Jan heeft het liefst pony’s die tot hun 5e/6e jaar hengst zijn gebleven. Dat met betrekking tot karakter, uitstraling en uitgroei van de pony zelf.  Cuppers Ranger is altijd erg aanwezig en als Wout-Jan een mooie vos kan vinden, gaat “Harry” er wel uit, zegt hij kordaat. Pamela nuanceert het want als Harry beter gaat lopen; ach tegen die tijd zien ze het wel. Het is in ieder geval gespreksstof te over.

Hengstenkeuring
Wout-Jan zegt niet zo thuis te zijn in afstammingen. Wel zit hij steevast twee dagen op de tribune bij de hengstenkeuring. Afgelopen jaar nam Pamela ook deel aan de sportdag met Sylvester en Ciejan’s Alex. Samen met Johan en Carry Coveen, de vriendin van Johan en zo is hij toch regelmatig aanwezig bij activiteiten van ons stamboek en weet hij meer van afstammingen dan hij zich realiseert.

Korter en krapper
Hij vindt het overigens erg jammer dat er op de hengstenkeuring bij de sectie A zoveel schimmels in de baan lopen. Hij zou graag wat meer kleur zien. Sectie A geniet overigens zijn voorkeur omdat hij de pony’s wat sterker qua bouw vindt. Als je met grotere pony’s zou gaan rijden, betekent dat ook dat de aanspanning in zijn geheel langer wordt en het moeilijker wordt om het span door de hindernis te manoeuvreren. In klasse vier zijn de hindernissen op paardenmaat gebouwd, vertelt hij maar in klasse drie is de ruimte in de hindernissen minder groot; alles is korter en krapper.

Verjongen
Wout-Jan vertelt dat hij zijn span overnam van Johan, die een eigen bedrijf startte en dus minder tijd kreeg voor zijn pony’s. In de korte tijd dat Wout-Jan span rijdt, heeft hij veel ervaring opgedaan en veel geleerd van het ervaren span. Nu focust hij zich nu meer rust in zijn span. Good Hope’s Willy is nog de enige pony uit zijn eerste span. Zachtjesaan is hij het span gaan verjongen en met de nieuwe pony’s kon hij mooi een nieuwe start maken. Samen met Pamela gooide hij het roer om; samen trainen ze meer dressuurmatig.

Pamela Zwanenburg met Sylvester en Cuppers Ranger

Uit de voeten
Lekker op zaterdag een bosrit van twee/drie uur maken, blijkt rustgevend voor de pony’s. Alleen maar dressuur wedstrijden rijden dat werkt niet bij hun span. Ze gaan steevast op vrijdagavond naar les en zaterdagmiddag het bos in. Afwisseling is het beste. In het bos zijn ze wel dressuurmatig bezig . De pony’s staan op drie kilometer afstand van het bos dus ze kunnen prima uit de voeten.

Surprise Team
Samen met Aart van de Kamp heeft Wout-Jan vaak meegereden en meegeholpen bij de politieshows van het Surprise Team. Ze verzorgden ondermeer shows bij de Equitana in Essen, in Brussel en zelfs in de tuinen van Windsor. Het kon niet gek genoeg: zo ook een keer in Meppel, waar ze allemaal vijfspan reden: vijf voor elkaar, een 4-span met een enkelspan ervoor en een span van twee achter en drie voor en dan vaardigheid rijden net zo hard als de pony’s maar wilden. Echt goed voor de pony’s was zoiets natuurlijk niet want ze worden er niet bepaald rustig van. Je moet eerst je pony’s goed voor elkaar hebben voordat je ze overal mee naar toe kunt nemen. Indoors zijn hetzelfde laken een pak. Je moet daarvoor eigenlijk een tweede span hebben; dan kan het.

Fijne sponsors
Wout-Jan kan zijn hobby bekostigen doordat hij fijne sponsors om zich heen heeft. Een ruiter- en mensport zaak uit Nijkerk plus een leverancier van marathonwagens uit Nijkerk en een fourage handel/dierenspeciaalzaak uit Putten. Allemaal ondernemers die de jonge menner een warm hart toedragen.

Jonge menners
Opvallend is dat de huidige groep vierspanrijders in de klasse drie, veel jonge menners bevat en dat is uiteraard een mooie ontwikkeling want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Een gedachte over “Een lusje hier, een lusje daar; kan het verschil maken

  1. Hallo,

    Wat super leuk te lezen dat Farryl deelt uit maakt van een 4 span!
    Fijn te lezen dat het zo goed gaat met hem.

    Vriendelijke groet,
    Gerarda Willems

Plaats een reactie